quatre pedres ...

Arqueologia bèl•lica: Fàbrica de muntatge d’avions SAF-26

El misteri dels pilars abandonats 

  Durant la Guerra Civil, en l’extensió de terreny anomenada Pla de la Calçada, terme municipal de Cabanes, l’exèrcit republicà va habilitar-hi l’aeròdrom militar 312 o Figueres Nord. 

  La construcció d’aquest camp d’aviació començà el mes de juliol de 1937 i les obres consistiren, bàsicament, en talar arbres, aplanar terrenys, enderrocar barraques d’eines i el mas Ferriol per tal d’habilitar una pista principal de 1.500 m. de llargada per uns 350 d’amplada i dues de secundàries que encreuaven la principal de 800 i 890 m. de llarg. També es construïren diferents instal·lacions, destacant dos llargs barracons destinats a tropa i personal del camp al costat de l’antiga fàbrica de dinamita i d’una caseta amb funcions de “torre de control” en l’extrem nord-oest del camp, i de, com a mínim, dos refugis antiaeris prop d’aquestes dues construccions. El quarter general i caserna s’instal·là en una masia que hi ha al costat de l’antiga església de Sant Feliu de Cadins. També hi hagueren soldats en una casa (avui enderrocada) del carrer Colom de Cabanes, a l’actual local social del poble, batejat com a Taller Rubí, s’hi fabricaren reflectors per a camps d’aviació i a la Sala Municipal s’hi habilità un taller de reparació de peces d’avió.

  Però el tret diferencial d’aquest aeròdrom és la construcció, al costat mateix de la carretera de Figueres a Cabanes i prop d’aquesta darrera població, d’uns grans hangars per muntar els avions que arribaven desmuntats, des de la frontera francesa, a l’estació de tren de Figueres. A la SAF-26 (Servei d’Aviació i Fabricació depenent de la Subsecretaria d’Aviació de les Forces Aèries de la República) s’hi muntaven avions de fabricació soviètica del tipus Mosca (Polikarpov I-16), Xato (Polikarpov I-15) i Katiuska (Tupolev SB-2) que, un cop provats, eren enviats a la resta de camps d’aviació republicans. Les seves abandonades restes, un munt de misteriosos pilars enllaçats per bigues de formigó, són ben visibles des de la vella carretera. 

Comentarios

No hay ningún comentario

Añadir un Comentario: